Wisselen van baan? Een plan van aanpak

Veel mensen overwegen tegenwoordig om van baan te wisselen. Redenen die wij hier vaak horen zijn tegenvallende voorwaarden of salaris, een verstoorde relatie met de werkgever of collega’s, een mismatch op de inhoud of niveau van het werk, te weinig doorgroeimogelijkheden, lange reistijd of weinig flexibiliteit in werktijd of locatie. Er zijn daarnaast op dit moment veel goede baankansen en daarom kan een overstap erg aantrekkelijk zijn. Maar, het blijft altijd een grote stap die voor wat kopzorgen kan zorgen. Gelukkig hebben wij een helder stappenplan om je te helpen bij je switch. Lees daarom snel onze 5 tips voor een goede baanwissel hieronder:

1. Bepaal wat je wil

Voordat je begint met het zoeken naar een nieuwe baan, is het belangrijk dat je eerst goed nadenkt wat je precies zoekt. Vraag jezelf af wat je precies verwacht van je nieuwe baan, wat voor werk je wilt doen en wat je doelen en ambities zijn. Waar krijg je energie van en waarvoor wil je je bed zeker weten uitkomen? Schrijf je ideeën op zodat je hier later op kunt terugkomen.

2. Doe onderzoek

Voordat je begint met het solliciteren, is het belangrijk dat je onderzoek doet naar verschillende opties. Bekijk wat voor banen er zijn binnen jouw (gewenste) vakgebied, wat de baankansen en salarissen zijn en wat de vereisten zijn. Tegelijkertijd is het verstandig je huidige contract te controleren en te onderzoeken hoe lang je opzegtermijn is en of je een concurrentiebeding hebt. Deze kan zorgen voor beperkingen, waar je rekening mee dient te houden.

3. Maak een plan

Zet je plan op papier en maak een lijst van de verplichtingen die je hebt. Plan voldoende tijd in om je cv bij te werken, je te specialiseren in je vakgebied en je netwerk te vergroten. Afhankelijk van je situatie, positie en relatie met de werkgever kun je overwegen om in dit stadium al aan je werkgever kenbaar maken dat je aan het rondkijken bent. Maar, let op! Hiermee zet je wel je relatie en baan op het spel, dus doe dit voorzichtig. Indien je een concurrentiebeding hebt, kun je tijdens deze gesprekken ook besluiten om deze te bespreken. Soms kan hierdoor samen worden besloten om het concurrentiebeding te laten vervallen.

4. Solliciteer met zelfvertrouwen

Als je je cv hebt bijgewerkt en voor jezelf een duidelijk plan en motivatie hebt, ben je klaar om te solliciteren! Meld je aan voor vacature-updates of meldingen en schrijf je in bij het juiste uitzendbureau. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van nieuwe kansen in jouw vakgebied. Je zult met een goed plan en cv al snel wat gesprekken hebben. Als je langs mag komen, doe dit dan met zelfvertrouwen. Zorg ervoor dat je een goede indruk maakt op je potentiële werkgever door uit te leggen waarom je de juiste kandidaat bent voor de functie en laat daarbij altijd je enthousiasme en motivatie zien.

5. Wees geduldig

Het zoeken naar een nieuwe baan kan even duren. Wees geduldig en accepteer dan afwijzingen ook horen bij het proces. Heb je een ‘ja’ binnen? Dan is het tijd om je werkgever op de hoogte te brengen en (schriftelijk) ontslag in te dienen! Houd hierbij, en in de communicatie naar je nieuwe werk, rekening met je opzegtermijn. Deze vind je in je contract. Verder maak je met je werkgever afspraken over eventuele overdracht en vakantiedagen en zorg je dat op een nette wijze uit elkaar gaat. Soms kun je je werkgever zelfs vragen om een aanbeveling voor je te schrijven. Dit kan helpen met alle stappen die je in de toekomst nog gaat zetten!

Als je deze tips volgt, ben je goed op weg om de juiste baan te vinden en op een nette manier te wisselen. Wees niet bang om voor jezelf op te komen. Succes!

Weet je wel dat je een andere baan wil, maar nog niet hoe of wat? 

Schrijf je dan bij ons in! Als uitzendbureau kunnen we je goed op weg helpen en er zitten veel voordelen aan, namelijk:

    • ✓ Flexibiliteit en de vrijheid om te werken wanneer het jou uitkomt

    • ✓ Een breed scala aan verschillende banen in verschillende branches

    • ✓ Toegang tot mooie kansen om je vaardigheden te verbeteren

Liever gewoon meteen bellen? Op nummer 0625316597 bel je Pim van UZN!